Bassethunden Tage vann SM för tredje gången
21. Augusti 2007

MATTERÖD BASSET-TAGE FRåN MATTERÖD HAR GJORT DET IGEN.
FÖR TREDJE ÅRET I RAD BLEV TAGE SVENSK MÄSTARE I VILTSPåRNING

 

Foto: JÖRGEN AHLSTRÖM Visst har Basset-Tage från Matteröd anledning att vara stolt och lite högfärdig efter tre raka SM-vinster i viltspårning. Och svansföringen är det heller inget fel på.

 
När vi träffar femårige Tage hemma på gården i Matteröd, ett stenkast från kyrkan, ser han väldigt självgod ut och är naturligtvis den givne kungen på kenneln Inkelink där det finns ytterligare ett tiotal bassethundar.
Matte Laila Dahlman öppnar grinden för Tage och naturligtvis blir det vild rusning mot Norra Skånes reportagteam medan övriga kamrater i hundgården ylar och skäller av förmodad avund att få komma ut så där plötsligt.

När hälsningsfasen är avklarad ställer sig Tage behagligt tillbakalutad med nosen snett uppåt för att riktigt lukta in skogens dofter och kanske har hans känsliga näsa fått korn på att det finns rådjur eller älg inte alltför långt borta. Det är naturligtvis också Tages näsa som gjort att han nu har tre SM-guld i viltspårning.
– När han vunnit två gånger i följd tyckte man det var en sensation. Det hade ingen annan gjort tidigare. Nu har han vunnit tre år i rad, säger Laila Dahlman stolt och tar med sig Tage på en propmenad på Byavägen så att fotografen kan ta lite bilder. Och Tage är onekligen medveten om sin stjärnstatus – i alla fall ser det ut så. Emellananåt sträcker han på sig lite högmodigt, vädrar med den väl tilltagna nosen för att därefter titta lite snett på matte innan han vandrar vidare.

Och visst har Tage eller som han egentligen heter, Ebbazz Mendez, anledning att vara lite högfärdig, för dagen efter att han tagit sitt tredje SM-guld i viltspårning blev Tage internationell nordisk utställningschampion i Ronneby.
I våras hade Tage inte mindre än 17 avkommor att vakta och naturligtvis hoppas köparna till dessa att någon av valparna skall bli en ny Tage.

– Det är ju en jakthund men det är bara mig som han vill jaga med, så Tage har ett speciellt lynne och så är han naturligtvi väldigt bra på eftersök.
– Men inför årets tävlingar har han vilat sig i form. Tage har inte gått ett enda spår från tävlingarna förra året tills han vann i Bjärnum förra helgen, säger Laila Dahlman.

Rune Gomér