Dakapo! För tredje året blev Ebbazz Mendez, kallad Tage, svensk mästare i viltspår.
BILD PETER ÅKLUNDH
 
En basset med näsa för spår


Publicerad: 22. Augusti 2007 02:00

Matteröd
Laila Dahlman från Matteröd vann SM i viltspår för tredje året i följd med sin
5-årige basset hound-hund Ebbazz Mendez, kallad Tage.

 

 
 
 


– En ny härlig framgång, säger Laila Dahlman. Jag slapp kvala till SM-tävlingarna, eftersom jag hade ett Wild card efter fjorårets SM-seger.

– Segern förra året var en sensation. Ingen basset har tidigare vunnit SM två år i rad, och nu tre gånger. Självklart är jag jättenöjd, men jag var jättenervös inför årets tävlingar som avgjordes i Kulleröd utanför Bjärnum.


Pressande tävling
Laila Dahlman berättar att det var pressande eftersom Tage aldrig missat ett spår. Förr eller senare lär det dock hända, men det gick bra även denna gång och det blev full pott, 80 poäng.

– Fast det var hårt i toppen. Tvåan och trean gjorde heller inga misstag, bara en liten avvikelse på spåret och slutade båda på 79 poäng.

Dagen efter SM var Tage dessutom på utställning i Ronneby där han blev bästa hane och internationell nordisk utställningschampion. Det berättar Laila Dahlman som nu börjar ställa in sig på nästa års SM och den världsutställning som Sverige ska vara värd för 2008. Tage själv tar saken med ro, och väntar nu på att få komma ut på höstens första jakt.

Laila Dahlman berättar att totalt ställde elva hundar upp i SM-tävlingarna som avgjordes utanför Bjärnum. Spåret som var 600 meter består av fyra räta vinklar med bloduppehåll, det vill säga blodspår med olika svårighetsgrader. Varje vinkel och varje stopp poängsätts.

Svenska Basset-klubben är indelad i fem regioner, som var och en får skicka två representanter till SM-finalen från någon eller några av de fem varianterna inom hundrasen.

– Eftersom jag hade Wild card efter segern i fjor var vi tre startande från södra, och där jag lyckades vinna tredje raka guldet med Tage. Jag hade också två andra av mina avkommor på framskjutna placeringar, Inkelink Sir Anthony Hopkins blev trea och Inkelink Rita Palema som slutade med en femteplacering.


Femton år
– Hundar är vansinnigt kul, säger Laila Dahlman.

Hon började med hunduppfödning för 15 år sedan.

– Jag började med basset griffon som är en luden variant av bassetrasen. För tio år sedan blev det också basset hound och nu även tysk jaktterrier eftersom man inte kan jaga gris med bassetarna. De är för långsamma och har inte en chans ifall ett vildsvin går till anfall.

– Jag är uppväxt med hundar, och bokstavligen talat född på en kennel. Och när andra bebisar hade gosedjur i sin vagn hade jag en dvärgpinscher. Problemet var bara att pinschern vaktade mig så farmor fick aldrig chansen att komma nära och lyfta upp mig